Heimo: Pöllöt – Strigidae

Yleiskuvaus: Keskikokoinen, pitkäpyrstöinen, mustan-, tummanruskean- ja valkoisenkirjava pöllö. Silmät keltaiset. Eroaa helmipöllöstä suuremman koon, pitemmän pyrstön ja hartioiden vaalean alueen ansiosta.

Koko: Pituus 35–43 cm, siipien kärkiväli 69–82 cm, paino 215–380 g.

Pesä: Ontossa puussa, kolossa.

Pesiminen: Munii maalis–huhtikuussa 4–11 munaa. Vain naaras hautoo, haudonta-aika 25–30 vrk. Poikaset lentokykyisiä 25-30 vrk:ssa.

Esiintyminen: Pesimälintuna valoisissa metsissä Pohjois-Suomessa Pohjois-Karjalaan ja Suomenselälle asti, harvoin Etelä-Suomessa. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 2.000–6.000 paria. Muista pöllöistä poiketen myös päiväaktiivinen.

Muutto: Paikkalintu, mutta ajoittain vaeltaa etelämmäksi aina Baltiaan ja Itämeren etelärannikolle asti. Vaelluksia elo–lokakuussa ja huhti–toukokuussa.

Ravinto: Pikkunisäkkäät.

Ääni: Pehmeä, puliseva huutosarja.

Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Hiiripöllö on keskikokoinen, pitkäpyrstöinen, kauttaaltaan mustan-, tumnmanruskean- ja valkoisenkirjava pöllö. Valkoista naamaa kehystää musta reunus, ja mustat ”kulmakarvat” yhdessä keltaisten silmien kanssa saavat aikaan läpitunkevasti pistävän katseen. Lennossa hiiripöllö muistuttaa varpushaukkaa, mutta on suuripäisempi. Hiiripöllö eroaa helmipöllöstä suuremman koon, pitemmän pyrstön ja hartioiden vaalean alueen ansiosta. Hiiripöllön koivet ovat höyhenpeitteiset, kynnet mustanruskeat ja nokka on keltainen.