Heimo: Varikset – Corvidae

Yleiskuvaus: Närhen kokoinen, tummanruskea, valkopilkkuinen varislintu. Alaperä ja pyrstön kärki valkeat. Nokka pitkä ja kapea.

Koko: Pituus 32–35 cm, siipien kärkiväli 49–53 cm, paino 135–190 g.

Pesä: Yleensä pienessä kuusessa. Rakennettu risuista, lahopuusta, naavasta, katajankuoresta, vuorattu kuivilla heinillä.

Pesiminen: Munii maalis–huhtikuussa 3–5 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 18–19 vrk. Pesäpoikasaika 24–26 vrk. Poikaset seuraavat emoja jopa neljä kuukautta.

Esiintyminen: Nimirotua tavataan pesivänä Lounais-Suomessa kuusivaltaisissa pähkinäpensasta ja tammea kasvavissa metsissä. Siperialaista rotua (N. c. macrorhynchos) tavataan pesivänä esimerkiksi Hämeen ja Vaasan seuduilla. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 2.000–3.500 paria.

Muutto: Paikkalintu, jonka nuoret yksilöt vaeltavat vaihtelevasti. Siperialaisella rodulla on vaelluksia epäsäännöllisesti elo–lokakuussa.

Ravinto: Pähkinät, siemenet (siperialainen rotu on erikoistunut syömään sembramännyn siemeniä), jossain määrin selkärangattomat eläimet.

Ääni: Käheä, matala huutosarja ”kree-kree-kree”. Laulu hiljaista rupattelua.

Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.

Pähkinähakki on närhen kokoinen, tummanruskea, valkopilkkuinen varislintu, jonka alaperä ja pyrstön kärki ovat valkoiset. Päälaki on tasaisen tummanruskea ja siipi mustanruskea. Nimirodun ja siperialaisen rodun erottaminen on vaikeaa; siperialaisen rodun nokka on hieman pidempi ja kapeampi kuin nimirodun ja siperialaisen rodun pyrstön kärjessä on enemmän valkoista. Pähkinähakin koivet ja nokka ovat mustat, silmän värikalvo on ruskea.