Heimo: Haukat – Accipitridae

Yleiskuvaus: Hiirihaukkaa kookkaampi ja pitkäsiipisempi petolintu. Parhaiten tunnistettavissa laajalti valkeasta pyrstöstä, jossa musta kärkivyö.

Koko: Pituus 50–60 cm, siipien kärkiväli 123–140 cm, paino 520–1.370 g. Naaras suurempi kuin koiras.

Pesä : Risuista rakennettu, vuorattu sammalilla, jäkälillä ja kuivilla ruohoilla. Lisäaineksia tuodaan läpi pesintäajan. Sijaitsee puussa (mänty) lähellä latvaa, kallionkielekkeellä tai suurilla siirtolohkareilla. Sama pesä käytössä vuosia.

Pesiminen: Munii 2–6 munaa. Määrä vaihtelee jyrsijäkannan mukaan. Vain naaras hautoo. Haudonta-aika noin kuukausi. Poikaset lentokykyisiä 34–45 vrk:ssa.

Esiintyminen: Pesimälintuna Metsä- ja Tunturi-Lapissa. Muualla tavataan vain muuttoaikoina. Suomen kanta 500–4.000 paria. Osa linnuista ei pesi huonoina myyrävuosina. Vuoden 2015 yksilömääräksi laskettiin vain 380.

Ravinto: Lähes 90% ravinnosta pikkunisäkkäitä (myyrät).

Ääni: Pitkä, valittava naukuna.

Uhanalaisuus: Erittäin uhanalainen, rauhoitettu.

Piekana on hiirihaukkaa isompi ja rotevampi. Piekanan pää ja kuvunseutu ovat vaalean kellertävät, vatsa on musta. Piekana lentää kuten hiirihaukka. Lennossa siipien alapuoli on laajalti vaalea ja siiventaipeessa on tumma laikku. Piekanan pyrstö on valkoinen ja siinä on leveä musta kärkivyö. Yläpuolen paras tuntomerkki on valkoinen yläperä, joka loistaa huonoissakin olosuhteissa kauas. Nuoren piekanan pää on kellertävä; leuka, kurkku ja kuvunseutu ovat vaaleammat ja kupeilta pitkittäisviiruiset, siiven takareunassa ei ole mustaa reunusta ja pyrstön kärkivyö on heikosti näkyvä. Sekä nuoren että vanhan piekanan yleisväritys muuntelee melkoisesti. Piekanan jalat ovat keltaiset, nilkat höyhenpeitteiset, nokka sinertävä, vahanahka keltainen ja silmänvärikalvo ruskea (vanha lintu) tai keltainen (nuori lintu).

Saalistaessaan piekana kiertelee ympäriinsä tai istuu näköalapaikalla paikallaan. Piekana lekuttelee usein pitkiä aikoja kerrallaan (vrt. hiirihaukka).

Piekana