Heimo: Varpuset – Passeridae

Yleiskuvaus: Varpusta pienempi ja sirompi. Päälaki molemmilla sukupuolilla suklaanruskea, valkoisissa poskissa tumma täplä.

Koko: Pituus 12,5–14 cm, paino 22–24 g.

Pesä: Pöntöissä, rakennusten koloissa, muuntajissa ym. Rakennettu heinistä. Vuorattu höyhenillä, karvoilla, langanpätkillä yms.

Pesiminen: Munii huhti–toukokuussa 4–8 munaa. Molemmat emot hautovat, haudonta-aika 11–14 vrk. Pesäpoikasaika 13–17 vrk. Usein 2 poikuetta vuodessa.

Esiintyminen: Viime vuosikymmeninä levittäytynyt laajalti Suomeen asutuskeskuksiin ja maaseudulle. 1990-luvun puolivälistä lähtien kanta moninkertaistunut. Pesii jo Etelä-Lappia myöden. Monin paikoin jo varpusta yleisempi. Suomen pesimäkannaksi arvioitu 140.000–200.000 paria.

Muutto: Paikkalintu. Pohjoisimmat kannat muuttavat etelämmäksi. Liikehdintää loka–marraskuussa, keväällä maalis–toukokuussa.

Ravinto: Siemenet, selkärangattomat eläimet.

Ääni: Varpusmaisia, mutta kovempia, aggressiivisempia.

Uhanalaisuus: Elinvoimainen, rauhoitettu.